BALTIJAS VADOŠO IZSTĀŽU RĪKOTĀJS

Maiznieku veikums izstādē “Riga Food 2017”

9. septembrī noslēdzās 22. starptautiskā pārtikas izstāde “Riga Food 2017”, kurā veiksmīgi piedalījās Latvijas Maiznieku biedrības biedri. Uzņēmumi ir gandarīti, jo uzstādītie mērķi – atgādināt par maizniekiem un iepazīstināt ar jaunajiem produktiem – ir sasniegti!

Latvijas nacionālajā kopstendā, ko organizēja Agroresursu un ekonomikas institūts (AREI), katru izstādes dienu Latvijas Maiznieku biedrību (LMB) pārstāvēja divi maizes ražošanas uzņēmumi. N. Bomja maiznīca „Lielezers” piedāvāja nogaršot trīs īpašus, inovatīvus produktus, kuri gatavoti no rudzu miltiem – “Limbažu rudzu rupjmaizi”, rudzu gardumu „Augusts” un rudzu piparkūkas.

“Vidzemes maiznīca” apmeklētājus cienāja ar cepumiem, sausiņiem, barankām un sausbaranciņām, īpaši pievēršot uzmanību veselīgākiem našķiem, jaunumam – sausiņiem ar linsēklām un sezama sēklām, kam ir samazināts cukura daudzums. Savukārt “Saldus maiznieks” prezentēja ne tikai Latvijā labi zināmos rudzu maizes grauzdiņus, bet arī citur pasaulē atzītos saldskābās maizes grauzdiņus. Neizpalika arī izcilās un vairākkārt godalgotās rudzu rupjmaizes “Kurzemnieku” un saldskābās “Miestiņmaizes” degustācija.

Latvijas nacionālajā kopstendā “Hanzas maiznīca” apmeklētāju vērtējumam piedāvāja piecus jaunumus: aromātisko “Dižo kviešu maizi ar biezpienu”, kā radītu laiskam brīvdienu rītam, vērtīgo un auzu spēka pilno “Tosté pilngraudu auzu sendviču maizi”, mīkstās un ballītēs neiztrūkstošās “Grila maizītes”, ērtās un parocīgās “Kuršu sēklu rikas” un sportisko un šķiedrvielām bagāto “Fitnesa Pro tostermaizi”.

Trešajā izstādes dienā – 8. septembrī – maizes ceptuve “Lāči” prezentēja jaunu maižu sēriju ar samazinātu cukura un sāls daudzumu. Jaunās dārzeņu maizes “Biešumaizi” un “Spinātmaizi” atzinīgi ir novērtējusi Latvijas Diētas ārstu asociācija, piešķirot atzinības zīmi “Vērtīgs produkts”.

“Dona” uz “Riga Food 2017” bija atvedusi vairākus jaunumus: “Krustpils rupjmaizi”, kas cepta no Latvijā audzētu rudzu miltiem, dažādus rudzu maizes un baltmaizes grauzdiņus steidzīgiem jauniešiem, biroju darbiniekiem, laukstrādniekiem un izdomas bagātām mājsaimniecēm.

“Maiznīca Flora” izstādes apmeklētājus aicināja nobaudīt vairākus pilngraudu produktus: “Turaidas rudzu maizi”, “Plēkšņu kviešu pilngraudu sausmaizītes”, četru veidu pilngraudu auzu pārslu cepumus “Champion”: auzu pārslu cepumus ar mellenēm, ar ķiršiem, ar zemesriekstiem un karameli un maizi, kurai ir piešķirta Zaļā karotīte, kā arī BIO produkcijas zīme.

Maizes kvalitātes konkurss
Pēc trīs gadu pārtraukuma izstādē “Riga Food 2017” norisinājās arī Maizes kvalitātes konkurss, kura mērķis ir popularizēt maizes izstrādājumus, veicināt to lietošanu uzturā un izcelt Latvijas augstākās kvalitātes maizes ražotājus. “Maizes kvalitātes konkursam 2017” ražotāji varēja iesniegt divus maizes veidus šādās grupās: Latvijas rudzu maize, kuras sastāvā ir ne mazāk kā 90 % rudzu miltu, un pēc izvēles – vienu uzņēmumā ražotu maizes produktu.

Kvalitātes konkurss patērētājiem apliecina, ka Latvijas maiznieki ražo augstas kvalitātes produktus un arvien domā par jauniem maizes veidiem, ar ko pārsteigt gardēžus un savus pircējus. Konkursam iesniegtās maizes kvalitāte tika izvērtēta pēc starptautiski atzītas vērtēšanas sistēmas, nesalīdzinot tās savā starpā, un tās vērtēja sensoro novērtēšanas sertifikātu ieguvuši speciālisti.

Šogad maizes kvalitātes konkursā medaļas ieguva 23 produkti, tostarp 12 zelta, 7 sudraba un 4 bronzas medaļas.

Zelta diplomus ieguva “Kuldīgas maizes ceptuves” ražotā maize “Tīrā, dabīgā rudzu maize”, kā arī “Garšīgā saldskābmaize ar sēklām”, “Saldus maiznieks” ražotā rudzu maize “Kurzemnieku” un saldskābā maize “Miestiņmaize”, “Lāči” ražotā rudzu-kviešu maize “Spinātmaize”, “Madonas patērētāju biedrības” ražotnē “Madonas maiznieks” realizētā rudzu maize “Mētrienas maize”. Tāpat zelta diplomus ieguva arī “Lielezers” ražotā “Senā rupjmaize”, “Dona” ražotā veidņu maize “Sīpolmaize”, “Maiznīca Flora” ražotā “Sējas saldskābmaize ar briedinātiem rudzu graudiem”. Godalgoto pirmo vietu ieguva arī “Hanzas maiznīca” ražotā “Kuršu spēka maize”, ”Sēklu” un šī paša uzņēmuma ražotā “Dižā kviešu maize ar biezpienu”, kā arī “Golddust” prečzīmes “Madam Brioš” ražotā “Mājas maize”.

Savukārt sudraba diplomus ieguva “Lāči” rudzu maize “Burkānmaize”, “Lielezers” ražotā “Limbažu rupjmaize”, “LPB” Priekules maizes ceptuvē ceptā “Saulaines rupjmaize ar sēklām” un “Saulaines rudzu maize ar šķeltiem rudzu graudiem”, “Beātus” maiznīcā “SOLO” ceptā “SOLO” baltmaize, “Alta S” maize ar nosaukumu “Mājas maize plaucēta”, kā arī “Golddust” preču zīmes “Madam Brioš” ražotā “Pekanriekstu maize”.

Bronzas diplomus ieguva “Dona” ražotā “Krustpils maize”, “Maiznīca Flora” ceptā “Turaidas rudzu maize”, “Beātus” maiznīcas “SOLO” ražotā “SOLO” rudzu maize un “Alta S” maize ar nosaukumu “Senču rudzu maize”.

Izstādē “Riga Food 2017” maizes ražošanas uzņēmumi saņēma balvas par kvalitatīvu produkciju, ieguva jaunas, aktuālas atziņas un informāciju, lai nākotnē sekmīgi darbotos pārtikas nozarē un jau 2018. gadā pārsteigtu ar inovatīviem produktiem un risinājumiem maizes sektorā.

Maizes kvalitātes konkursu rīkoja Latvijas Maiznieku biedrība sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultāti, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 un Zemkopības ministrijas finansiālu atbalstu.




Top