BALTIJAS VADOŠO IZSTĀŽU RĪKOTĀJS

Strauji pieaug ārvalstu profesionāļu interese par “Riga Food”

8. septembrī Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā noslēdzās Baltijas nozīmīgākā pārtikas industrijas izstāde “Riga Food 2018”, kas šogad pulcēja rekordlielu profesionālo apmeklētāju skaitu un iezīmēja industrijas paplašināšanos veselīgas pārtikas un bioproduktu virzienā.

““Riga Food” kļūst aizvien interesantāks ārvalstu profesionāļiem – to skaits šogad izstādē ir pieaudzis par 20 %. Bet dalībnieki interesējas par dalību izstādē jau divus gadus uz priekšu. Pēdējos gados “Riga Food” var novērot šādu tendenci – lai gan bioprodukti ir krietni dārgāki, pieprasījums pēc tiem aug ātrāk nekā piedāvājums. Tāpat uzņēmējiem darbības lauks paveras arī veselīgā un funkcionālā uztura segmentā,” norāda izstādes “Riga Food” vadītājs Rolands Nežborts.

Šogad kopumā izstādē „Riga Food” savas preces un pakalpojumus prezentēja 721 uzņēmums no 37 valstīm. Pirmo reizi izstādē bija pārstāvēta Albānija, Ēģipte un Kipra. 44 % no dalībniekiem bija Latvijas ražotāji, 22 % – Latvijas importētāji un vairumtirgotāji, savukārt 34 % uzņēmumu bija no ārvalstīm.

Četru dienu laikā izstādi apmeklēja 39 100 interesenti un profesionāļi no 60 pasaules valstīm.

Izstādē varēja paviesoties 12 valstu nacionālo kopstendu – Baltkrievijas, Gruzijas, Igaunijas, Itālijas, Kanādas, Krievijas, Lietuvas, Meksikas, Polijas, Ukrainas, Uzbekistānas un Latvijas – ekspozīcijā. Pirmo reizi “Riga Food” bija Krievijas uzņēmēju veidots kopstends!

Kuplā skaitā Latvijas ražotāji!
Latvijas nacionālo kopstendu pārstāvēja 20 uzņēmumi no visdažādākajām pārtikas nozarēm, un tie bija gan labi zināmi uzņēmumi Latvijas un ārzemju tirgos, gan jaunpienācēji: gaļas nams “Ādaži”, “Lat Eko Food”, “RKF Valežs”, “Jaunpils pienotava”, “Almarini”, “Ramkalni Nordeco”, “Mosenc”, “Dimdiņi”, “Skrīveru saldumi”, “Karameļu darbnīca”, “Kronis”, “Aloja Starkelsen”, “Naukšēni”, “Kunturi”, “Top Food”, “Smiltenes piens”, “Lubeco”, “Puratos Latvia”. Savukārt ar plašo Latvijas maizes ražotāju piedāvājumu iepazīstināja Latvijas Maiznieku biedrības biedri – “Hanzas Maiznīca”, “Lāči”, N. Bomja maiznīca “Lielezers”, “Vidzemes maiznīca”, “Saldus maiznieks”, “Maiznīca Flora” un “Dona”.

Jaunākās produktu inovācijas
Latvijas Tehnoloģiskā centra ekspozīcijā “Inovācija pārtikai” rādīja, ka inovācijas vairākus gadus pēc kārtas piedzīvo tieši fitnesa un veselīga uztura produkti – šogad tajā varēja apskatīt un nogaršot “Kefa Factory” ražoto sūkalu proteīnu ar dabīgo saldinātāju, “RicBerry” želejas sportistiem un pastilas batoniņus ar proteīnu, alvejas marmelādes un pat sūkājamās konfektes ar slieku proteīnu, kā arī citus produktus ar paaugstinātu olbaltumvielu un šķiedrvielu daudzumu. Ekspozīcijā apskatāmie produkti tapuši sadarbībā ar vairākām Latvijas pētniecības un attīstības institūcijām.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras ekspozīcijā “Magnetic Latvia biznesa inkubatori” bija apvienojušies astoņi uzņēmumi – arī šeit iezīmējās tendence – radīt bioloģiskus un veselīgus produktus. Tajā varēja nobaudīt “Dabas dots” dabīgos un veselīgos augu dzērienus, “ARTinSMART” inovatīvos čipsus no burkāniem, bietēm un ķirbjiem, olbaltumvielām un aminoskābēm bagāto uzkodu “Pupuchi”, alternatīvo bērnu pārtiku “Mazo lāču putra”, kā arī “Gardumu avēnijas” saldumus bez pievienotām krāsvielām un liekām piedevām u. c.

Latvijas novadu garša

Latvijas novadu kolorītu un gastronomiskos labumus aicināja izbaudīt 130 Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales mājražotāji, sīkražotāji, mazie un vidējie uzņēmumi, kas bija apkopoti “Riga Food” Latvijas novadu hallē.

Jau trešo gadu izstādē notika konkurss “Tautas garša”, kurā interesenti degustēja dažādos Latvijas novados tapušos gardumus un balsoja par sev tīkamāko. “Negaidīti, bet jau otro gadu pēc kārtas kategorijā “Dzīvnieku un zivju produkti, medus” uzvaras laurus plūca dažādu veidu asinsdesas no mājražotājas Inetas Boles z/s “Arumi” (Vidzeme). Arī nominācijā “Bezalkoholiskie dzērieni” jau otro reizi par labāko apmeklētāji atzina Jāņa Smeltera ingvera dzērienu “Ingverine” (Vidzeme),” stāsta Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Lauku attīstības nodaļas vadītāja Elīna Ozola.

Nominācijā “Piena produkti” par gardākajiem atzīti Kurzemes mājražotājas Mārītes Jēkabsones svaigpiena sieri. Nominācijā “Augu izcelsmes produkti (augļu un dārzeņu produkti, tējas, garšvielas)” par gardākajiem atzīti “Obelisk Farm” kaņepju produkti no Andra Višņevska (Latgale). Kategorijā “Miltu izstrādājumi” uzvarēja jaunās mājražotājas Ilze Kalāce-Bērziņa un Ieva Biķe no Zemgales, piedāvājot smalko musli ar augļiem, ogām un sēklām. Arī kategorijā “Alkoholiskie dzērieni” uzvarētājs ir no Zemgales – Jānis Kugrēns ar vīniem no Latvijas ogām un augļiem.

Kvalitatīva un daudzpusīga pasākumu programma

Līdztekus plašajai ekspozīcijai notika arī virkne prezentāciju, semināru, meistarklašu un biznesa tikšanos. Izstādē tika apbalvoti Latvijā ražotie augstas kvalitātes pārtikas produkti konkursos piena un medus kategorijā.

“Šogad piena pārstrādes uzņēmumi atkal ir pacentušies, lai pārsteigtu garšas kārpiņas ar jaunām, nebijušām garšu un smaržu kombinācijām. Piena pārstrādes uzņēmumi kārtējo gadu ir pierādījuši, ka varam būt inovatīvi un katrs uzņēmums, savienojot labākās izejvielas, meistaru prasmes un izdomu, ir spējuši mūs pārsteigt, tāpēc aicinām ikvienu nobaudīt ne tikai produktus no godalgoto saraksta, bet veikalu plauktos izvēlēties Latvijā ražotus, kvalitatīvus piena produktus, atbalstot savus piena ražotājus un pārstrādātājus,” norāda kooperatīvās sabiedrības “Latvijas Piensaimnieku centrālā avienība” valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Vairāk par 2018. gada labākajiem piena produktiem: www.bt1.lv/rigafood/read.php?subid=8237

Latvijas Maiznieku biedrības jubilejas simpozijs

Ķīpsalā notika simpozijs “100 iemesli, kāpēc jāēd maize”, kur par maizes vēsturisko, emocionālo un kultūras mantojuma vērtību, kā arī par maizes kā veselīga produkta nozīmi ikdienā diskutēja diētas ārsti, uztura zinātnieki un pārtikas institūtu pētnieki.

Simpoziju noslēdza atraktīva pavāru meistarklase “Maize brokastīs, pusdienās un vakariņās – viegli, sātīgi, gardi, veselīgi un radoši!”, kurā ikviens varēja uzzināt, kā no maizes pagatavot mūsdienīgus ēdienus katrai dienas ēdienreizei.

Starptautiskais iepakojuma konkurss
Lai popularizētu modernu un kvalitatīvu pārtikas produktu iepakojumu, izstādē notika konkurss „Izstādes „Riga Food 2018” iepakojums Nr. 1”.

Žūrijas vērtējumā par vislabāko iepakojumu tika atzīts un “Grand Prix” saņēma Ilzes Kalāces-Bērziņas un Ievas Biķes iepakojums produktam “Smalkais muslis”. 1. vietu ieguva “Heiga’’ par pītu koka iepakojumu, 2. vietu – “Green Hive’’ par iepakojumu auksti spiestajām sulām un “Sapidum” par “Madam Puzo” mērču dāvanu iepakojumu, 3. vieta – “Peldu brūzis’’ par iepakojumu “Big Boy Vodka”.

Visi žūrijas vērtējumā apbalvotie iepakojumi un “Riga Food 2018” apmeklētāju balsojumā 1. vietas ieguvušie iepakojumi tiks eksponēti starptautiskajā iepakojuma tehnoloģiju un loģistikas izstādē “TAROPAK 2018” no 1. līdz 4. oktobrim Poznaņā, Polijā.

Noskaidroti labākie pavāri un pavārzeļļi!

Ķīpsalā profesionalitātē un izveicībā mērojās Latvijas labākie pavāri un pavārzeļļi. Titulu ”Latvijas pavārs 2018” un “”Reaton” Zelta pavārnīcu” izcīnīja Dinārs Zvidriņš (restorāns “Laivu centrs”), 2. vietu ieguva Bernards Anužis (restorāns “Onore” Lietuvā), bet 3. vietu – Pāvels Skopa (restorāns “Koya”). Savukārt par „Latvijas pavārzelli 2018” tika atzīta Anastasija Verbicka (restorāns “Grand Hotel Kempinski”).

5. Latvijas tējas čempionāts
Divas izstādes dienās Ķīpsalā norisinājās 5. Latvijas tējas čempionāts, kurā šogad piedalījās rekordliels dalībnieku skaits – četrās sacensību kategorijās cīnījās 17 tējas meistari. Divās kategorijās uzvaras laurus plūca Viviana Petrovska, kura sevi pierādīja tējas gatavošanas meistarībā, kā arī pagatavoja vislabāko tējas kompozīciju ar uzkodu. Tējas degustācijā savu garšas kārpiņu atmiņu demonstrēja Elīna Lotko, bet labāko kokteili uz tējas bāzes pagatavoja Mingaile Kola.

Uzvarētāji dosies pārstāvēt Latviju starptautiskajā tējas meistaru konkursā “Tea Masters Cup International”, kurā satiekas paši labākie tējas nozares profesionāļi no vairāk kā 15 valstīm.

Ķīpsalā labākie bārmeņi sevi pierāda divos konkursos
Paši labākie Latvijas bārmeņi 6. septembrī sacentās bezalkoholisko kokteiļu pagatavošanā konkursā “Evian & Badoit Latvia Cup 2018”, bet 7. septembrī “Rīgas Melnā balzama” kokteiļu konkursa “Riga Black Balsam Global Challenge 2018” Latvijas finālā!

Konkursā “Evian & Badoit Latvia Cup 2018” 1. vietu ieguva Alvis Cimža no "Olympic Voodoo casino", kurš 2019. gada jūnijā dosies pārstāvēt Latviju prestižajā pasaules bezalkoholisko kokteiļu čempionātā Prāgā. 2. vietā ierindojās Dainis Matjušins, bet trešajā – Elīna Bluķe!

“Riga Black Balsam Global Challenge 2018” Latvijas finālā sevi visspilgtāk pierādīja trīs bārmeņi – Oļegs Hindogins, Aldis Glodenis un Artūrs Osipāns, kuri kvalificējas dalībai šī konkursa pasaules finālsacensībām 29. novembrī Rīgā, kurās piedalīsies bārmeņi no visas pasaules.

”Riga Food” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Republikas Zemkopības ministriju, Agroresursu un ekonomikas institūtu, Latvijas Tehnoloģisko centru, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, „EEN Latvija”, Pavāru klubu, „Diplomatic Economic Club Latvia”.

Nākamā, 24. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2019” notiks 2019. gadā no 4. līdz 7. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgā, Latvijā.


Sekojiet līdzi jaunumiem mājaslapā: www.rigafood.lv un sociālajā tīklā: www.facebook.com/rigafood




Top