Baltijas vadošo izstāžu rīkotājs
Seko mums:

Riga Food iesaka

„Riga Food 2016” pulcē pārtikas nozares speciālistus no 59 pasaules valstīm!

10. septembrī Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā veiksmīgi noslēdzās Baltijas lielākā pārtikas industrijas izstāde “Riga Food 2016”, kas šogad pulcēja rekordlielu profesionālo apmeklētāju skaitu no 59 pasaules valstīm.

Šogad izstādē „Riga Food” savas preces un pakalpojumus prezentēja 715 uzņēmumi no 37 valstīm. 48 % no dalībniekiem bija Latvijas ražotāji, 23 % – Latvijas importētāji un vairumtirgotāji, savukārt 29 % uzņēmumu bija no ārvalstīm. Izstādē varēja paviesoties 14 valstu nacionālo kopstendu – Baltkrievijas, Ungārijas, Čehijas, Igaunijas, Itālijas, Lietuvas, Gruzijas, Kanādas, Polijas, Uzbekistānas, Ukrainas, Indijas, Moldovas un, protams, Latvijas – ekspozīcijās.

Četru dienu laikā izstādi apmeklēja 38 924 interesenti, kas ir par 1 % vairāk nekā pērn.

Izstādi atklāj Latvijas Valsts prezidents, Ministru prezidents un Zemkopības ministrs
“Riga Food 2016” oficiālajā atklāšanas ceremonijā piedalījās Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ministru prezidents Māris Kučinskis, Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 valdes priekšsēdētājs Viesturs Tīle un “Riga Food” vadītājs Rolands Nežborts. Tāpat ar savu klātbūtni bija pagodinājuši Itālijas, Ungārijas, Polijas, Ukrainas, Uzbekistānas, Gruzijas vēstnieki un citu valstu diplomāti.

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis savā uzrunā norādīja, ka pārtikas nozare Latvijas tautsaimniecībā vienmēr ir bijusi ietekmīga, plaša un tradīcijām bagāta. Taču mainīgie apstākļi pasaules tirgos un norises starptautiskajā politikā ir skāruši arī Latvijas pārtikas ražotājus. “Latvijas ražotājiem ir jārada inovatīvi pārtikas produkti, kas ir piemēroti Latvijas iedzīvotājiem, bet vienlaikus spēj iekarot ārvalstu tirgus. Jaunajās tehnoloģijās balstīta, uzturvielām bagāta bioloģiskā pārtika ir Latvijas niša, kas var nostiprināties pasaules tirgū. Inovācijas un bioloģiskā pārtika ir “zaļās” Latvijas nākotnes stāsts,” uzsvēra Valsts prezidents.

Kuplā skaitā Latvijas ražotāji!

Jau ceturto gadu izstādē “Riga Food” Latvijas uzņēmumi bija pārstāvēti ne tikai atsevišķos uzņēmumu stendos, bet arī Latvijas nacionālajā ekspozīcijā un četros reģionu kopstendos.

Latvijas nacionālajā kopstendā savu produkciju prezentēja 34 pārtikas nozares uzņēmumi, kas ražo daudzveidīgu produkciju – garšvielas, ēdienu piedevas, piena produktus, miltu un graudu produktus, gaļu, dārzeņus, dzērienus, daudzveidīgas maizes šķirnes. Kopstendā varēja sastapt uzņēmumus “Rāmkalni Nordeco”, “Rēzeknes gaļas kombināts”, “Lat Eko Food”, “RKF Valežs”, “Enhars”, “Mosenc”, “Puratos", “Milda KM””, Kronis", “Dimdiņi”, “Skrīveru saldumi”, “Kurzemes gaļsaimnieks”, “Vladas SP”, “Aloja Starkelsen”. Līdzās ikgadējiem izstādes dalībniekiem kopstendā pirmo reizi startēja “Tascen” Sēklu nams, “Kārumu fabrika” un “Milzu!”.

Savukārt ar plašo Latvijas maizes ražotāju piedāvājumu iepazīstināja Latvijas Maiznieku biedrības biedri – “Dona”, zīmols “MadamBrioš” jeb “Golddust Company”, N. Bomja maiznīca “Lielezers”, “Roga-Agro”, “Saldus maiznieks”, “Lāči”, “Vidzemes maiznīca” un “Maiznīca Priekule”.

Piena pārstrādes uzņēmumu stendā varēja iepazīties ar uzņēmumu “Jaunpils pienotava”, “Smiltenes piens”, “Tukuma piens”, “Latgales piens”, “Latvijas Piens” un “Food Union” produkciju.

“Šī gada izstāde “Riga Food” iepriecināja ar savu vērienu, apliecinot ražotāju vēlmi strādāt, parādīt sevi, savus produktus un to attīstības tendences. Jutām apmeklētāju lielo interesi! Mūsu ražotāji un zinātnieki satika savus sadarbības partnerus, draugus, paziņas, ieguva arī jaunus kontaktus. Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) zinātnieku kopstends izstādes inovāciju daļā prezentēja divu projektu rezultātus, izglītoja sabiedrību par graudaugu sugām un zilo kartupeļu šķirni, kā arī deva iespēju atcerēties senas ēšanas tradīcijas, cienājot izstādes apmeklētājus ar bukstiņputru un miežu dzērienu,” stāsta AREI Izstāžu daļas vadītāja Dr. oec. Daina Saktiņa.

Latvijas novadu ēdienus šogad Ķīpsalā piedāvāja izbaudīt 150 Latgales, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales mājražotāji, sīkražotāji, mazie un vidējie uzņēmumi, kas bija apkopoti Latvijas novadu hallē.

“Izstāde apliecināja, ka mazajiem ražotājiem iespēja piedalīties “Riga Food” ir ļoti būtiska. Neskaitāmas reizes dzirdējām pateicības par vienuviet pieejamo latviskā kopumu. Tādēļ iesākto turpināsim un ceram uz ilgtermiņa sadarbību ar izstādes rīkotāju – BT 1, kā arī neatsveramo Zemkopības ministrijas atbalstu šādu pasākumu rīkošanā,” – tā Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis

Latvijas garšu Berlīnē pārstāvēs pieci mazie ražotāji
Visas četras izstādes dienas apmeklētāji tika aicināti nobalsot par produktu, kas, viņuprāt, ir “tautas garša”. Par uzvarētājiem kļuva pieci mazie ražotāji: z/s “Vidussala” ar ozolzīļu ievārījumu, z/s “Buliņi” ar ābolu sieru, IK “I.R. Avots” ar putoto medu, SIA “Kurzemnieku ražojumi” ar žāvētiem āboliem, kā arī SIA “Krīgeri” ar maizi. Šie uzņēmumi savu produkciju varēs prezentēt arī starptautiskajā pārtikas izstādē “Zaļā nedēļa 2017” Berlīnē.

Kvalitatīva un daudzpusīga pasākumu programma
Līdztekus plašajai ekspozīcijai notika arī virkne prezentāciju, semināru, meistarklašu un biznesa tikšanos. Izstādē tika apbalvoti Latvijā ražotie augstas kvalitātes piena un medus produkti. Ķīpsalā bija atvērta arī Mācību virtuve! Profesionāļi izstādē sprieda gan par nacionālās pārtikas kvalitātes shēmām, gan efektīvu patērētāju vēlmju novērtēšanu, gan par inovatīvu produktu ražošanu, kā arī piedalījās starptautiskā kontaktbiržā.

Lai popularizētu modernu un kvalitatīvu pārtikas produktu iepakojumu, izstādē notika konkurss „Izstādes ”Riga Food 2016” iepakojums Nr. 1”. Visi žūrijas vērtējumā apbalvotie iepakojumi un “Riga Food 2016” apmeklētāju balsojumā 1. vietas ieguvušie iepakojumi piedalīsies starptautiskajā iepakojuma tehnoloģiju un loģistikas izstādē “TAROPAK 2016” Poznaņā, Polijā.

Savukārt gardēži “Riga Food” izmantoja iespēju uzzināt ko jaunu un noderīgu par galda kultūru, virtuves tehniku, piedalījās meistarklasēs, degustēja un smēlās idejas un receptes savai ēdienkartei u. c.

Aizraujoši konkursi un šovi
Izstādē “Riga Food” tika noskaidroti labākie pavāri, pavārzeļļi, bārmeņi, kafijas un tējas meistari, kas Ķīpsalā mērojās profesionalitātē un izveicībā. Pirmo reizi izstādē “Riga Food” notika Latvijas Tējas čempionāts un Baltijas kulinārā mantojuma konkurss „Baltic Culinary Heritage 2016”, kurā starp trim Baltijas valstīm tieši Latvijas pavāru komanda izcīnīja 1. vietu. Vairāk: www.rigafood.lv

”Riga Food” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Republikas Zemkopības ministriju, Agroresursu un ekonomikas institūtu, Latvijas Tehnoloģisko centru, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, „EEN Latvija”, Pavāru klubu, Latvijas Bārmeņu federāciju, „Diplomatic Economic Club Latvia”.

Vienlaikus ar „Riga Food 2016” noslēdzās arī izstādes pavadošais pasākums – Gastronomijas festivāls, kas jau piekto gadu gardēžus veda garšu ceļojumā pa visu Latviju. Vairāk: www.gastrofest.lv

Nākamā 22. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2017” notiks 2017. gadā no 6. līdz 9. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgā, Latvijā.


Sekojiet līdzi jaunumiem arī sociālajā tīklā: www.facebook.com/rigafood






Biļetes, Laiks, Vieta


Ziņas


Ekspozīcija