Degustācija "Islande Hotel" restorānā
Putna lidojuma augstumā
Visu gardēžu priekam Rīga jau sen ir labas garšas epicentrs, lai gan arī citas pilsētas nav tālu aiz muguras, un arvien vairāk cilvēku ceļo ārpus galvaspilsētas, meklējot jaunas garšas un estētisko iespaidu. Šonedēļ sākas Gastronomijas festivāls. Pasākums ir nozīmīgs un, protams, garšīgs! Vairāk nekā piecdesmit restorāni un kafejnīcas piedāvā viesiem dzērienus, komplektus un īpašus ēdienus par labu cenu. Piedāvājumi ir ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās.
Mēs iesakām jau iepriekš izvēlēties vietu, kurp doties, jo īpašie piedāvājumi jau ir publicēti. Viesnīcas „Islande Hotel” restorāns mūsu uzmanību piesaistīja nekavējoties. Mēs kaut kā nesaņēmāmies uz to aizbraukt jau iepriekš, bet dzirdētās atsauksmes bija ļoti, ļoti labas. Restorāna pavāri piedāvāja trīs ēdienus: uzkodu, pamatēdienu un desertu. Par katru var maksāt atsevišķi un neņemt visu kopā, kas ir ļoti ērti. Es ne vienmēr gribu ēst tik daudz un uzreiz, turklāt komplekti ir lielāka riska kategorija, jo viens no ēdieniem var vienkārši nepatikt viesiem. Alerģiju un garšas izjūtu ir ļoti daudz, tāda tagad ir tendence. Tas ir moderni būt veģetārietim vai, piemēram, neēst kādu produktu.
Bet atgriezīsimies pie restorāna. Restorāns atrodas devītajā stāvā, bet tagad ir pieejama arī atvērta terase desmitajā stāvā. Tas ir skaistums, kas aizrauj elpu! Upe, tilti, lielisks skats uz pilsētu. Patiesībā, tā vieta ir ļoti vērtīga – ja pastāv iespēja, noteikti rezervējiet galdiņu tieši uz vasaras terases.
Galds bija uzklāts, katram piedāvāja ēdienkarti ar festivāla ēdieniem. Protams, šefpavārs un viņa komanda rūpīgi domājuši par šiem ēdieniem, tāpēc rezultāts bija tā vērts. Visi trīs ēdieni nesa savu latvisko šarmu, bet tie visi ir pelnījuši, lai mēs par katru pastāstītu atsevišķi.
Kamēr mēs gaidījām mūsu pasūtījumu, viesmīlis atnesa ūdeni ar citronu un svaigi ceptu maizi ar kaltētiem tomātiem. Es pat nosauktu to par sāļo kēksu – maize bija tik garšīga, ka to varēja pasniegt kā labu uzkodu. Pasūtījām arī pa glāzei rozā vīna un baltvīna, ko iesakām arī jums. Sēžot šādā augstumā, izbaudot vēju un sauli, jebkurš vīns ir tūkstošreiz gardāks.
Drīz, uz galda parādījās salāti ar kūpinātu tītaru, kuskusu un dzērveņu-ābolu čatniju. Uz šķīvja bija arī mini dārzeņi: burkāni, kukurūza un patisons. Viesmīlis viegli un eleganti prezentēja ēdienu, pastāstīja, ka tītaru kūpina šeit uz vietas. Jauka un neliela uzkoda. Maiga kūpinājuma garša, kas bija gandrīz nejūtama. Īpaši patika dzērveņu-ābolu čatnija un kuskusu garšas salikums apvienojumā ar kūpināto tītara fileju. Tā garša bija asa, it kā pat ar ziemassvētku nokrāsu un aromātu, laikam dēļ garšvielām. Tālāk baudījām pamatēdienu. Spēcīga prezentācija, pamatīga porcija. Jaunie kartupeļi ar mencas fileju, meža sēnēm un parmezāna sieru kopā veidoja burvīgu garšu deju. Mājas stila ingredientu kombinācija, taču pasniegšana atbilstoša restorānam. Tas ir tieši tas, kas reizēm trūkst ēdienkartē. Sātīgi un daudz! Zivs bija pilnīgi atkaulota, un sēņu daudzums bija pamatīgs. Interesanta nianse: mērcei bija pievienota citrona miza. Ņemšu vēra, jo tas deva vēlamās rūgtuma un skābuma nianses, ko negaidījām ieraudzīt šajā ēdienā. Drosmīgums, kas attaisnojās.
Par vakara noslēgumu kļuva deserts: ķirbju biezpiena pudiņš ar ķirbju sēklu griljāžu, ievārījumu un vaniļas saldējumu ar ērkšķogām. Simtprocentīgs trāpījums! Šis deserts, burtiski aiznes bērnībā, turklāt prezentācija atrādīja „Michelin” zvaigznes restorāna līmeni. Kaut kas starp siera kūku, creme brulee un biezpienmaizīti. Neaprakstāmi! Tas ir jāizmēģina. Saldējums ar ērkšķogām tagad pastāvīgi atradīsies mūsu gardumu topā!
Apkopojot teikšu, ka „Islande Hotel” ir izdomājuši un pagatavojuši kaut ko tiešām oriģinālu – tur pamatā ir spēcīga ideja, un tas nozīmē, ka viņi nepiedalās festivālā tikai tāpēc, lai parādītos sarakstā. Katrs ēdiens ir cienīgs, lai to iekļautu galvenajā izvēlnē! Es ceru, ka arī nākamreiz mums aizvien būs iespēja nobaudīt tos pašus ēdienus vēlreiz.
Vīrieša viedoklis:
Ja esat kādreiz bijuši viesnīcā ar lielisku skatu no augšējiem stāviem, tad atcerieties šo sajūtu, kas rodas, ieraugot šo skatu. Elpošana apstājas uz sekundes simtdaļu un šis moments tiek iemūžināts jūsu atmiņā uz ļoti ilgu laiku. Tagad iedomājieties, visu to pašu, bet papildus tam vēl arī atklātu terasi, siltumu no saules un maiga vēja pūsmu. Atrodoties „Islande Hotel” augstākajā stāvā, jūs saņemsiet visas iepriekš aprakstītās sajūtas. Pirmkārt, nemaz nevar tā uzreiz saprast, ka jūs esat nonākuši restorānā. Šķiet, ka jūs vienkārši atrodaties skata tornī un dažas sekundes pat aizmirstat par vakariņām. Bet, lūk arī atšķirība – šī terase piedāvā romantisku, intīmu gaisotni un augstas apkalpošanas atmosfēru. Šī terase ir radīta atpūtai diviem!
Jau pēc pirmajām restorānā „Islande Hotel” pavadītajām minūtēm saprotams, ka šeit uzsvars tiek likts uz apkalpošanu. Viesmīlis vienmēr ir tuvumā – pat likās, ka vēro mūs. Glāzes tiek piepildītas laikā, ēdieni nav atdzisuši virtuvē un, sasniedzot jūsu galdiņu, joprojām ir vēlamajā temperatūru. Un, protams, burvīgais skats! Tas ir tik apbrīnojams, ka pat reizēm pieķerat sevi ar karoti mutē, tieši tāpat kā, skatīdamies aizraujošu filmu.
Ēdieni - piedāvājums festivālā ir veidots no visparastākajiem produktiem, bet prezentācija un receptūra ir ekskluzīva. Kūpināšana – pavāra roku darbs. Kā pastāstīja viesmīlis, viņš šim procesam pievērš vislielāko uzmanību. Tieši tāpēc salātiem ar kūpinātu tītara gaļu piemīt maiga un intriģējoša garša. Pārējās sastāvdaļas - mini dārzeņus, kuskusu un čatniju - var sajaukt un izmēģināt dažādās variācijās, lai iegūtu jaunas sajūtas. Viss ir ideāli, trūkst tikai vīns. Viesmīlis, prasmīgi ieteica mums labāko no plašā vīnu klāsta.
Otrais ēdiens – cepta Baltijas mencas fileja sēņu mērcē un papildus kartupeļi ar siera kārtiņu. Viens no labākajiem šīs sezonas piedāvājumiem! Ēdiens pilnīgi attaisno cerības. Porcija sātīga, turklāt kartupeļi ar siera kārtiņu beidzas pirms zivs, kas pats par sevi ir dīvaini. Jā, mencas ir daudz, un sātīgums tiek panākts, pateicoties tieši tai.
Maltītes noslēgumā, restorāns piedāvā ķirbju-biezpiena pudiņu ar grauzdētām ķirbju sēklām, saldējumu un mājās gatavotu ievārījumu no ērkšķogām un vaniļas. Prezentācija ar ziediem vienmēr izskatās ļoti eleganti, bet šis deserts un katra tā sastāvdaļa ir ar savu īpašo garšu. Šķiet, ka pavārs ir tajā ielicis visu savu dvēseli!
Festivāla piedāvājums ir lielisks un noteikti nepievils nevienu no viesiem. Bet nav jākoncentrējas tikai uz savu šķīvi vai glāzi vīna! Pievērsiet uzmanību arī tam, ar kuru jūs dalāties šajā maltītē. „Islande Hotel” atmosfēra rosina diskusijām par jaunām idejām, sapņiem un laika pavadīšanas plāniem. Gastronomijas festivāls – lielisks iemesls beidzot doties uz šo - visos aspektos augsti novērtēto restorānu.