BALTIJAS VADOŠO IZSTĀŽU RĪKOTĀJS

”Riga Food 2024” notiks paneļdiskusija ”Aizmirstie ēdieni – kultūras un ilgtspējības glābēji”

7. septembrī plkst. 12.30–14.00 izstādē ”Riga Food 2024” Ķīpsalā notiks paneļdiskusija ”Aizmirstie ēdieni – kultūras un ilgtspējības glābēji”, kuras dalībnieki runās par pārtiku, tās ietekmi uz pasauli un mūsu dzīvēm, atcerēsies bērnību un sen aizmirstus ēdienus, diskutēs, kā vecmāmiņu receptes var izglābt pasauli.

Paneļdiskusijā piedalīsies:
Ilze Mežniece un Sandra Stabinge no Latvijas Permakultūras biedrības;
Lilija Akorfa-Keledorme (Lily Akorfa-Keledorme) no ”Farmerline”;
Abdurrašids Isahs (Abdul-Rashid Issah) no Savanas Lauksaimniecības pētniecības institūta (Savanna Agricultural Research Institute).


Diskusiju vadīs: Maija Kāle, Baltijas Starptautiskā ekonomikas politikas studijas centra (BICEPS) vecākā pētniece.

Paneļdiskusija balstīsies uz trim vaļiem:
Atgriešanās pie saknēm: Kā tradicionālie kultūraugi un vecmāmiņu receptes var var iedvesmot radīt jaunus uztura paradumus? Dalībnieki stāstīs, kā tradicionālie, mantotie kultūraugi un senās receptes var uzlabot mūsu uzturu un palīdzēt pārvarēt pārtikas cenu pieaugumu.

Ekonomiskie aspekti: Diskusija aptvers ekonomiskās priekšrocības, kas saistītas ar tradicionālo, sen aizmirsto ēdienu atgriešanu savā ēdienkartē. Kā atmiņas par pagātni var palīdzēt veidot ekonomiski ilgtspējīgas pārtikas sistēmas un sniegt ieguvumus gan pārtikas audzētājiem, gan patērētājiem mūsdienās?

Ekoloģiskās iespējas: Dalībnieki izgaismos ekoloģiskās priekšrocības, ko sniedz šo tradicionālo kultūraugu audzēšana un izmantošana, kā arī sniegs praktiskus padomus par to integrāciju mūsdienu uzturā.

”Visbeidzot, šī diskusija būs ne tikai par ēdienu – tā būs par garšām, atmiņām un tradīcijām, kas spēj savienot ne tikai paaudzes, bet arī kontinentus. Vai esat domājuši, cik daudz no jūsu ēdienkartes nāk no Āfrikas, cik no citiem kontinentiem? Pievienojies mums, lai kopīgi atklātu senās gudrības un radītu jaunu ceļakarti mūsu savienotajā, vienam no otra atkarīgajā pasaulē,” aicina Latvijas Permakultūras biedrības sēklu lolotāju kustības aizsācēja un uzturētāja Sandra Stabinge.

Šī diskusija ir daļa no projekta “Digitālas mantoto kultūraugu izglītības izveide Āfrikas pārtikas sistēmu noturībai klimata krīzē”, kuru finansē Latvijas Republikas Ārlietu ministrija.

Sēklu maiņas punkts
5.–7. septembrī izstādē “Riga Food” Ķīpsalā pirmo reizi darbosies sēklu maiņas punkts, kurā audzētāji varēs mainīties – atnest un paņemt gan mantoto, gan loloto augu sēklas, sīpolus, bumbuļus, spraudeņus. Vairāk: https://ej.uz/Rfseklumainaspunkts

374313752_13845.png
1161484939_13845.jpg
1349166723_13845.jpg
304936506_13845.jpg



Top