Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sidra konkurss un tā pasākumi izstādē “Riga Food 2023”
Nordic International Cider Awards” (NICA) ir Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sidra konkurss, kura mērķis ir stiprināt šī reģiona sidra ražotāju sadarbību, vairot sidra atpazīstamību un kopīgi celt tā kvalitāti.
2022. gadā NICA konkurss pirmo reizi norisinājās Norvēģijā, Bergenā, un tajā piedalījās vairāk nekā 75 sidra darītāji no 11 valstīm, uz konkursu kopā atvedot vairāk nekā 200 sidru. Vairāk info: www.siderlandet.no/en/nordic-international-cider-awards/
Plānots, ka “Nordic International Cider Awards” katru gadu notiks kādā citā no Ziemeļu un Baltijas valstīm. Ņemot vērā pagājušā gada Latvijas sidrdaru labos konkursa rezultātus un aktīvo sidrdaru kopienu Latvijā, šogad – 2023. gadā – konkurss tiek rīkots Latvijā, ikgadējā pārtikas izstādē “Riga Food 2023”. Uz konkursu Latvijā ieradīsies krietns ārvalstu dalībnieku skaits, un sidrs kā viens no Latvijas kulinārā tūrisma izcilībām veicina Latvijas atpazīstamību pasaulē.
Pasākuma mērķis ir popularizēt Latvijā ražoto dabīgo ābolu sidru un veicināt tā starptautisku atpazīstamību.
Pasākuma uzdevums ir organizēt starptautiskā konkursa “Nordic International Cider Awards” norisi Latvijā, izstādē “Riga Food 2023” 6.–9. septembrī, Latvijas sidrdaru dalību Latvijas nacionālajā kopstendā, kā arī diskusiju un pieredzes apmaiņas programmu ārvalstu dalībniekiem.
Pasākuma norises programma
6. septembris
• NICA konkursa norise
Sidru vērtēšana norisināsies sidra bārā “Sidrērija” Vecrīgā, www.sidrerija.lv
Konkursa dalībniekus vērtēs divu līmeņu žūrija: 1. līmenī – aptuveni 20 sidra ražotāji no dažādām valstīm; 2. līmenī – 7 profesionāli sidra eksperti.
Dalību žūrijā jau ir apstiprinājuši: Arics Rodrigess (Haritz Rodriguez) no Astūrijas reģiona, Spānijas, Klods Žolikērs (Claude Jolicoeur) no Kanādas, Juhans Šēstets (Johan Sjöstedt) no Zviedrijas, Mateiss van Meurss (Matthijs van Meurs) no Norvēģijas, Mihaels Štekls (Michael Stöckl) no Vācijas u. c.