Ar plašu pasākumu programmu un lielu ārvalstu profesionāļu interesi veiksmīgi aizvadīta izstāde “Riga Food 2023”!


Septembrī Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā noslēdzās Baltijas nozīmīgākā pārtikas industrijas izstāde “Riga Food 2023”, kurā aktuālo nozarē prezentēja 423 uzņēmumi no 30 valstīm. Trīs dienas Ķīpsalā pulcējās gardēži, speciālisti, valsts un nevalstisko organizāciju pārstāvji, nozares eksperti un uzņēmēji no visas pasaules!

“Latvijas ekonomikas galvenajam vadmotīvam ir jābūt eksportam, tāpēc šādas starptautiskas izstādes kā “Riga Food” ir ļoti nozīmīgas mūsu pārtikas nozarei,” izstādes “Riga Food 2023” atklāšanā norādīja zemkopības ministrs Didzis Šmits.

Arī “Riga Food” vadītājs Rolands Nežborts uzsvēra izstādes starptautiskumu: “Lepojos, ka “Riga Food” pulcē arvien vairāk ārvalstu pārtikas nozares profesionāļus, kas vēlas veidot jaunas sadarbības. Šogad ārvalstu profesionāļu īpatsvars izstādē palielinājās par 12 %. Pateicoties mūsu sadarbības partneriem, izstādē varēja baudīt daudzveidīgu pasākumu programmu – vērtīgi bija gan eksportējošajiem uzņēmējiem, gan nozarē strādājošajiem, gan ikvienam gardēdim!”

Lai tiktos ar Latvijas un ārvalstu uzņēmējiem un novērtētu aktuālo nozares piedāvājumu, Baltijas nozīmīgāko pārtikas industrijas izstādi apmeklēja arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. “Latvijā dzīvo un darbojas ļoti radoši cilvēki! Izstādē “Riga Food 2023” uzzināju daudz jauna par mūsu pārtikas ražotājiem un viņu radītajiem produktiem,” – tā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

“Riga Food 2023” savas preces un pakalpojumus prezentēja 423 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Armēnijas, Beļģijas, Ķīnas, Vācijas, Spānijas, Lielbritānijas, Gruzijas, Itālijas, Moldovas, Polijas, Portugāles, Nīderlandes, Somijas, Turcijas, Zviedrijas, Ukrainas, Uzbekistānas, Tadžikistānas, Francijas, Indijas, Šveices, Bulgārijas, Azerbaidžānas, Kanādas, Slovēnijas, Dānijas – kopumā no 30 valstīm. 77 % no dalībniekiem bija ražotāji, 13 % – tirgotāji un vairumtirgotāji, 5 % – pakalpojumu sniedzēji, savukārt 5 % – citi.

“Riga Food 2023” bija apskatāmi 9 valstu – Latvijas, Azerbaidžānas, Lietuvas, Ukrainas, Itālijas, Spānijas, Gruzijas, Kanādas un Moldovas – nacionālie kopstendi.

Trīs dienu laikā izstādi apmeklēja 21 381 interesents, no kuriem 35 % bija ārvalstu apmeklētāji no 37 valstīm. Plaši tika pārstāvēti veikalu tīkli no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas, kā arī daudzu citu valstu vairumtirgotāji. Profesionāļi kā izstādes apmeklējuma galvenos mērķus norādīja informācijas iegūšanu, jaunu kontaktu veidošanu un jaunu iepirkumu pasūtījumu veikšanu.

Latviskās garšas
Latvijas nacionālajā kopstendā saldumus, alu, garšvielas, ievārījumus, sulas, konservus un gaļas produktus, piena produktus un vēl daudzus citus gardus pārtikas izstrādājumus prezentēja 25 pašmāju uzņēmumi. Šeit varēja sastapt gaļas namu “Ādaži”, uzņēmumus “Balticovo”, “Jaunpils pienotava”, “Very Berry”, “H2O manufaktūra”, “Kronis”, “Valežs”. Tāpat bija iespējams iepazīt daudzveidīgo sidra piedāvājumu, vienuviet satiekot tādus “Latvijas sidra ceļa” dalībniekus kā “Sabiles sidrs”, “Abavas dārzi”, “Tālava”, “Abuls”, “Mūrbūdu sidrs”, “Mr. Plūme”, “Herbst”, “Zilver”, “Līgatnes vīna darītava”, “Turkalne”, “Lauskis” un Kabiles muižas vīna darītava. Savukārt ar Latvijas maizes ražotāju piedāvājumu iepazīstināja Latvijas Maiznieku biedrības biedri: “Dona”, “Lāči”, N. Bomja maizes ceptuve “Lielezers”, “Hanzas maiznīca”, “Puratos Latvia” (“Pūres” produkti) un “Orkla Group” uzņēmums “Lanordija”.
Zivrūpniecības kopstendā savu produkciju prezentēja “Royal Nordic”, “Syfud”, “Verģi”, “Karavela” ar zīmolu “Kaija”, “Sudrablīnis” ar gatavo maltīšu zīmolu “Express Gourmet” un “Royal Nordic” produkciju.

Latvijas novadu gastronomiskās iespējas
Katram Latvijas novadam ir savs īpašais stāsts un kulinārais mantojums, ko apmeklētāji varēja izbaudīt, apmeklējot Latvijas reģionu un “Novadu garšas” ekspozīcijas. Interesenti varēja uzzināt, kādus Latvijas produktus aizsargājamo sarakstā ir iekļāvusi Eiropas Savienība. Jā, un tos visus – salinātu rudzu rupjmaizi, sklandraušus, Jāņu sieru, nēģus – varēja izstādē arī nogaršot. Ar savu gastronomisko piedāvājumu un kulināro mantojumu dižojās gan Latvijas novadu mazie uzņēmumi, gan zemnieku saimniecības un mājražotāji. Medus aleja piedāvāja degustēt un iegādāties Latvijas biškopju saražoto.

Baltijas pārtikas nozares inovācijas vienuviet
Veselīgs un inovatīvs – šie divi vārdi precīzi raksturo pēdējos gados latviešu radīto pārtikas nozarē. Inovatīvi ir ne tikai produkti, bet arī to radīšanas process! Par to varēja pārliecināties ikviens “Riga Food 2023” apmeklētājs, jo Ķīpsalā jaunākās inovācijas, tehnoloģijas un aktualitātes pārtikas produktu un dzērienu ražošanā un pārstrādē prezentēja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmumi. Apmeklējot Latvijas Tehnoloģiskā centra organizētos inovāciju stendus, interesenti varēja atklāt un nobaudīt virkni jaunu produktu – pieneņu spageti, nekūstošo saldējumu, nesviestu, sienāžu batoniņus, vegāno kamambēru, rabarberu pulveri, grauzdētu auna zirņu uzkodas, dehidrētu sīpolu un skābētu kāpostu uzkodas, rabarberu čatniju ar fizāļiem, liofilizētos našķus u. c.

Daudzpusīga programma
Visās trīs izstādes dienās “Riga Food 2023” piedāvāja vēl nebijuši plašu pasākumu programmu gan pārtikas nozares profesionāļiem, gan gardēžiem. Vairāk nekā 55 aizraujoši pasākumi norisinājās uz “GEMOSS” jubilejas skatuves, uz “Riga Food” Atvērtās skatuves, Inovāciju laundžā, Grila parkā, pavāru konkursu laukumā, “Riga Food” viesistabā un izstāžu dalībnieku stendos.

Sidra festivāls
“Riga Food 2023” svinējām īstus sidra svētkus! Pirmo reizi Latvijā norisinājās starptautisks sidra konkurss “Nordic International Cider Awards” (NICA), kurā ar 251 sidru piedalījās 106 ražotāji no 19 valstīm. Žūrijas sastāvā bija pazīstami sidra eksperti un sidra pasaules viedokļu līderi no 15 valstīm, kuri apmeklēja izstādi – piedalījās gan Sidra festivālā, gan Baltijas un ārvalstu sidrdaru profesionāļu diskusijā. NICA piedalījās 14 Latvijas sidra ražotāji ar 37 sidriem, gūstot lieliskus panākumus. Konkursa rezultātus skati šeit.

Baltijas valstu labākie pārtikas produkti
Pirmo reizi Baltijā izstādē “Riga Food 2023” norisinājās prestižs pārtikas kvalitātes konkurss “The Baltic Taste Award 2023”, kurā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārtikas ražotāji starptautiski atzītas žūrijas vērtējumam iesniedza 102 dažādus pārtikas produktus 10 kategorijās. Visaugstāko novērtējumu – zelta medaļas – saņēma 13 produkti, ar sudraba medaļām var lepoties 11 konkursam iesniegtie produkti, bet bronzas medaļas ieguva 15 produkti. Konkursa laureātproduktus un žūrijas sastāvu skati šeit.

Vērtīgi semināri uzņēmējiem
Īpaši vērtīgu programmu pārtikas nozares uzņēmumiem bija sarūpējis Latvijas Tehnoloģiskais centrs un Eiropas Biznesa atbalsta tīkls Latvijā. Uz Inovāciju skatuves notika trīs vērtīgi semināri: “Intelektuālā īpašuma aizsardzība pārtikas nozarē Ķīnas, Āzijas un trešo pasaules valstu tirgos”, “Atbalsts digitalizācijai ražošanas uzņēmumiem pārtikas nozarē”, “Pārtika & iepakojums – izaicinājumi pārtikas zudumu novēršanā un iepakojuma optimizēšanā”. Uzņēmēji varēja uzzināt par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu pārtikas ražotājiem: procesu digitalizācijai, eksportam un jaunu produktu izstrādei.

Pavāru sacensības
Visās trīs “Riga Food 2023” dienās Ķīpsalā varēja vērot spraigas pavāru sacensības. Sīvā cīņā un smagā darbā tika noskaidrota komanda, kas 2024. gadā dosies uz Norvēģiju pārstāvēt Latviju prestižajā pasaules pavāru konkursā “Bocuse d’Or”. Šo ceļazīmi izcīnīja “Latvijas Gada pavārs 2022”, restorāna “Ferma” šefpavārs Nils Ģēvele kopā ar “Latvijas gada pavārzelli 2022” Agati Batragu un treneri – trīskārtēju titula “Latvijas Gada pavārs” ieguvēju Dināru Zvidriņu.
Konkursā “Latvijas Gada pavārs” uzvarēja un “Reaton Zelta pavārnīcu” ieguva restorāna “Ferma” šefpavāre Valērija Čudova, bet par “Latvijas gada pavārzelli 2023” kļuva Elīna Potapova no restorāna “Snatch”, iegūstot balvā “Reaton Koka pavārnīcu”.

“Monin Cup Latvia”
Uz “GEMOSS” jubilejas skatuves norisinājās kokteiļu konkurss “Monin Cup Latvia 2023”, kurā par galveno balvu – apmaksātu braucienu uz prestižo bāra izstādi Berlīnē “Bar Convent Berlin” –sacentās 20 bārmeņi no visas Latvijas. Šī gada konkursa tēma “Daloties neaizmirstamos mirkļos” ļāva piedzīvot neaizmirstamu kokteiļa radīšanas mirkli un recepti, kura personīgi vēsta par bārmeņa pasaules redzējumu garšas pasaulē. Kokteiļus vērtēja profesionāla žūrija – Latvijas Bārmeņu federācijas dibinātājs Raitis Akerblūms un Andris Noreiķis, Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis, bārmenis Ansis Ancovs, tehniskā izpildījuma žūrijā bija Deniss Smirnovs un Dainis Domiņš. Pirmo vietu izcīnīja Emīls Lemkens ar kokteili “Spiced almond cake”, 2. vietu – Ļuba Sazonenko (Liubov Sazonenko) par kokteili “First Love” un 3. vietu – Ēriks Solovjovs “April Dew”.

Francijas gardēžu diena
Izstādē norisinājās “French Gourmet Day” – franču premium dzērienu un produktu prezentācijas. Interesenti varēja iepazīt franču virtuvei tradicionālos sarkanos, baltos un rozā vīnus, ko prezentēja “Vignobles Vellas” un “Maison Sinnae”, augstākās kvalitātes rumu “Rhum Isautier”, šampanieti “Arlaux” no pašas Šampaņas, “Comte de Grasse” džinus, “Maison Boteh” ievārījumus un garšvielas un “Armin” armanjaku, kas Francijā joprojām ir iecienītāks nekā konjaks. Francijas gardēžu dienas pasākumos piedalījās Francijas vēstniece Latvijā Aurēlija Ruajē-Gunēna (Aurélie Royet-Gounin), franču gastronomijas, viesmīlības eksperti un Baltijas valstu HoReCa profesionāļi, lai veicinātu Francijas un Latvijas profesionāļu pieredzes apmaiņu un sadarbību.

Kūku konkurss
Kūku konkursā “Paaudžu mantojums” sacentās 24 kūkas un to cepējas no visas Latvijas. Kūku cepēju sniegumu vērtēja profesionāla žūrija – “GEMOSS” vadītāja Ieva Treija, “Pavāru klubs” valdes locekle un konditorejas interešu pārstāve Maija Kaire, “Restorānu servisa skola” pasniedzēja un kūku burve Airita Mieze, maizniekmeistars Normunds Skauģis, kulinārijas eksperte Ilze Auzere un īstena latvju saimniece Ilze Briede.
Pēc vairāku stundu degustācijas skaidri iezīmējās kūku konkursa uzvarētājas: 1. vieta Olgai Frolovai-Družiņinai par “Meduskūku ar mājas marmelādi”, 2. vieta – Ingai Grīslei par kūku “Mežakūka”, 3. vieta – Ditai Grandānei par kūku “Piejūras zeme”. Arī izstādes apmeklētājiem bija iespēja novērtēt kūku cepēju sniegumu – skatītāju simpātiju balvu pārliecinoši ieguva Ilona Salma ar kūku “Nebeidzamie stāsti”. Savukārt šefpavāre Ina Poliščenko pasniedza specbalvu Pēterim Kasparovičam par kūku “Mammas mīļākā”, kuras sastāvā izmantota mannas putra un šokolāde.

Nākamā, 29. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa, izstāde “Riga Food 2024” notiks trīs dienas – 2024. gadā no 5. līdz 7. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgā.

“Riga Food” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.

Sekojiet līdzi izstādes jaunumiem mājaslapā: www.rigafood.lv
Sociālajos tīklos: www.facebook.com/rigafood
www.instagram.com/fair_riga_food/

1293383638_13009.jpg
1969503430_13009.jpg
785040653_13009.jpg
914877415_13009.jpg
332325777_13009.jpg
1102705324_13009.jpg
119713019_13009.jpg
1180544732_13009.jpg
1792997633_13009.jpg
921912644_13009.jpg
619965488_13009.jpg
1637772288_13009.jpg
189131655_13009.jpg
893891109_13009.jpg
1566543777_13009.jpg
1555492744_13009.jpg
684190506_13009.jpg
362357485_13009.jpg
121479121_13009.jpg
1829684155_13009.jpg
1918727748_13009.jpg
320731627_13009.jpg
1430910069_13009.jpg
1626657294_13009.jpg
856794513_13009.jpg
12231517_13009.jpg
1122551190_13009.jpg
47835715_13009.jpg
768644501_13009.jpg
706711069_13009.jpg
230696194_13009.jpg
1116132394_13009.jpg
2140855661_13009.jpg
1853228133_13009.jpg
1515278957_13009.jpg
1683803173_13009.jpg
136308244_13009.jpg
73314008_13009.jpg
1984742379_13009.jpg
53001608_13009.jpg
9084834_13009.jpg
132927025_13009.jpg
1166620241_13009.jpg
1978228716_13009.jpg
458078954_13009.jpg
1133098254_13009.jpg
529587610_13009.jpg
97831107_13009.jpg
744919908_13009.jpg
2041860362_13009.jpg
1039857339_13009.jpg
1362377860_13009.jpg
208698524_13009.jpg
750851574_13009.jpg
486661466_13009.jpg
727876820_13009.jpg
1581976808_13009.jpg
1613384662_13009.jpg
165419621_13009.jpg
539730391_13009.jpg
1572351462_13009.jpg
1062759467_13009.jpg
1232209086_13009.jpg
731044584_13009.jpg
1304764859_13009.jpg
1322814621_13009.jpg
1896336950_13009.jpg
2074483858_13009.jpg
1623849456_13009.jpg
1657249246_13009.jpg
286374149_13009.jpg
216750303_13009.jpg
218005214_13009.jpg
1289147684_13009.jpg
333672420_13009.jpg
245406432_13009.jpg