5. septembrī otro reizi Baltijā pārtikas industrijas izstādē “Riga Food” Ķīpsalā notika pārtikas kvalitātes konkurss “The Baltic Taste Award 2024”, kurā par medaļām sacentās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas ražotāju izcilākie produkti. Starptautiska žūrija vērtēja 90 produktus 11 kategorijās.
Konkursa “The Baltic Taste Award” mērķis ir noskaidrot Baltijas valstu kvalitatīvākos pārtikas produktus un labākos no tiem popularizēt starptautiskā mērogā.
“The Baltic Taste Award 2024” par medaļām cīnījās 90 dažādi Baltijas valstu ražotāju pārtikas produkti 11 kategorijās: maize un miltu izstrādājumi; piens un piena produkti, tostarp kazas un aitas piena produkti, kā arī olas; gaļa un gaļas produkti; zivis un zivju produkti; medus; ogu, augļu un dārzeņu produkti, tostarp saldumi, šokolāde un rieksti; bezalkoholiskie dzērieni, tostarp ūdens, sulas, kafija un tēja; raudzēti dzērieni, tostarp alus, vīns, stiprinātie vīni un sidrs; stiprie alkoholiskie dzērieni; vegāniskie produkti; pusfabrikāti un gatavie ēdieni.
“Konkurss veicina ražotāju un viņu produktu atpazīstamību un sadarbību starp ēdināšanas uzņēmumu profesionāļiem un produktu ražotājiem. Eiropas ekspertu garšas kārpiņas atšķiras, un viņi spēj precīzāk izprast, kurš produkts ir eksportspējīgāks. Skats no malas vienmēr ir ļoti svarīgs! Konkursa eksperti augstu novērtēja Latvijas maizi, medu un ķiplokus, Igaunijas zemesriekstu sviestu un rabarberu vīnu, piešķirot pat maksimālos punktus,” stāsta “Pavāru kluba” valdes locekle Svetlana Riškova.
Laiks iepazīt Baltijas kvalitatīvākos un gardākos produktus!
Visaugstāko novērtējumu – platīna medaļas – saņēma pieci produkti, zelta medaļas – 10 produkti, ar sudraba medaļām var lepoties 12 konkursam iesniegtie produkti, bet bronzas medaļas ieguva 14 produkti.
Baltijas valstu TOP produkti
Šogad konkursa žūrija noteica piecus absolūtos uzvarētājus, kuri saņēma platīna medaļas. Par Baltijas 2025. gada produktiem tika atzīta maizes ceptuves “Lāči” “Bagatīgā sēklu maize” (Latvija), z/s “Līdumi” (Gunta Some) medus “Latgolys zīdu mads” (Latvija), “KRANŽI” kraukšķīgais zemesriekstu sviests ar jūras sāli (Igaunija), “Bruk energy” melnais ķiploks (Latvija) un “Vapista” dzirkstošs sausais rabarberu vīns “Nudist Rabarbra Jubilee Dry” (Igaunija).
Platīna medaļu ieguvējiem tiks piedāvāta papildu sadarbība ar “Pavāru klubu” par iespēju piedalīties biedrības pasākumos, meistarklasēs, konkursu uzdevumos un mārketinga aktivitātēs viena gada garumā, lai izceltu Baltijas vietējo produktu īpašo kvalitāti un stāstu.
“Patiess gandarījums, ka ieguldītais darbs sniedz rezultātu un mūsu “Bagatīgajai sēklu maizei” tika piešķirts visaugstākais novērtējums. Priecājos, ka mūsu maizīti atzīst gan pircēji, gan konkursa žūrija, kuriem ir augstas prasības pret maizes kvalitāti, uzturvērtību un garšu,” tā “Lāču” ceptuves saimnieks Normunds Skauģis, kurš mājās devās ar divām godalgām.
Augsts vērtējums 10 produktiem
Zelta medaļas, ko varēs lietot uz produkta iepakojuma etiķetes, kvalitātes konkursā “The Baltic Taste Award 2024” saņēma 10 produkti. Zelta medaļas saņēma “Sudrablīnis” augstākās kvalitātes ikri “Wild Keta Salmon Roe” (Latvija), “Ādažu medus” “Krēmveida medus ar smiltsērkšķiem” (Latvija), bioloģiskās saimniecības “Rukši” “Dry Aged” liellopa steiks “Rib-eye” ar kaulu, “Kalna Paltes” bazilika pesto (Latvija), z/s “Buliņi” rudzupuķu maize (Latvija), “Sangrita” tomātu sulas dzēriens (Lietuva), dzirkstošais cidoniju un medus mīds “CINDRA Spring” (Latvija), “Snowflake” ābolu brendijs “AP22”, “SunBears” džins “Gara & nakts” (Latvija) un “Kale Latvia Organic” lapu kāpostu čipsi (Latvija).
““CINDRA Spring” ir mūsu prieks, mūsu lepnums, mūsu zelts un mūsu zemē Latvijā radīts! Mums šī godalga ir īpaša dāvana. Patiešām jūtos to pelnījis,” saka uzņēmuma “Cindra” radītājs Ivars Bērs pēc godalgas saņemšanas izstādē “Riga Food 2024” Ķīpsalā.
Sudraba medaļas 12 pārtikas produktiem
Ar sudraba medaļām no izstādes mājās devās 12 produkti. Sudraba medaļu ieguva “Unda” kūpinātās šprotes “Diplomats Gourmet” avokado eļļā (Latvija), “Very Berry” funkcionālais dzēriens “Awake“, maizes ceptuves “Lāči” “Īsta rudzu burkānmaize”, “Rakvere” trifeļu salami (Igaunija), cidoniju un medus mīds “CINDRA Ekstra Bruts” (Latvija) un “SunBears” brandvīns “Lāču piens – Apelsīns” (Latvija). “Lido” saņēma divas sudraba medaļas – par saldajiem vareņikiem “Vareņiki ar zemenēm, āboliem un mango” un produktu “Kafijas krēms ar vaniļas mērci”. Arī SIA “Bianca” saņēma sudraba medaļas par diviem “Mozzarella.Lab” produktiem – svaigo stracciatella un burratai itāļu sieru. Tāpat arī Lietuvas uzņēmumi mājās devās ar sudraba medaļām – “MB Maži Mamutai” par gurķu mērci “Malonumas” un “9 ūkis” par sarkano jāņogu mērci.
“Šogad otro gadu pēc kārtas piedalījāmies “Riga Food” konkursā “The Baltic Taste Award” un lepojamies, ka tieši mūsu dzērieni starptautiska mēroga konkursā ieņēma visas trīs godpilnās nominācijas – gan zelta, gan sudraba, gan bronzas medaļas. Ar bronzas medaļu apbalvoja mūsu šī rudens jaunumu – “Lāču piens – Cidonija”, kas pavisam drīz parādīsies veikalos. 2.vietu ieguva pagājušā gada līderis “Lāču piens – Apelsīns”, kas varbūt ir nedaudz neierastāks un eksotiskās mūsu klimata zonai, bet šī gada līderis – zelta medaļas ieguvējs ir džina dzēriens “Gara & nakts”. Arī turpmāk čakli strādāsim, lai ikvienam būtu iespēja baudīt šos lieliskos dzērienus un tieksimies pēc jauniem mērķiem,” uzņēmuma ”SunBears” vadītājs un produktu radītājs Māris Pāvilsons neslēpj, ka šāds speciālistu novērtējums nenoliedzami ceļ pašapziņu un veicina atpazīstamību.
Bronzas medaļas 14 Baltijas valstu produktiem
“Riga Food 2024” prestižajā pārtikas kvalitātes konkursā “The Baltic Taste Award 2024” bronzas medaļas saņēma 14 produkti. Žūrija bronzas medaļu piešķīra Lietuvas uzņēmumam “Maži mamutai” par sālīto karameli, “Bianca” par “Mozzarella.Lab” Ricotta (Latvija), “Rakvere” par grila gaļu “Chimichurri” marinādē (cūkgaļas apkakles steiki) (Igaunija). “Unda” saņēma bronzu par šprotēm “Diplomats Gourmet” pistāciju eļļā (Latvija), “Lības” par smiltsērkšķu džemiņu (Latvija), “Rõngu Mahl AS” par kivi džemu (Igaunija), “Fazer” par “Rudzu ierauga tostermaizi”, “Ādažu medus” par krēmveida medu ar avenēm (Latvija), “AVIZO” par bioloģiski raudzētu auzu dzērienu ar āboliem, smiltsērkšķiem un labajām dzīvajām baktērijām (Lietuva). Savukārt “LIDO” kontā divas bronzas medaļas – par produktiem “Laimalus” un zupu “Soļanka”. Vēl bronzas medaļu ieguva “SunBears” par stipro alkoholisko dzērienu “Lāču piens – Cidonija” (Latvija), “Lieliskie” par vegānisko uzkodu “Nesnikers” (Latvija), “Ceļnieki” par alkoholisko dzērienu “Mežonīgā datele” (Latvija).
Konkursam iesniegtos produktus var apskatīt izstādes mājaslapā: www.bt1.lv/rigafood/winners-bta_2024.php?id=4
“Mēs lepojamies ar Baltijas valstu pārtikas produktiem – tie ir kvalitatīvi un eksportspējīgi. To apliecina arī konkursa starptautiskās žūrijas vērtējums. Paldies ikvienam pārtikas ražotājam, kas piedalījās kvalitātes konkursā. Prieks, ka vairāki Baltijas valstu šefpavāri izteica vēlmi konkursam iesniegtos produktus iekļaut restorāna ēdienkartē,” stāsta “Riga Food” vadītājs Rolands Nežborts.
Profesionāla žūrija
5. septembrī Izstāžu centrā Ķīpsalā starptautiskā žūrija – Eiropas vadošie šefpavāri, bārmeņi, someljē, pārtikas tehnologi – veica “aklo” degustāciju un vairāku stundu garumā vērtēja Baltijas valstu pārtikas ražotāju produktus. Tika vērtēta produktu garša, smarža, tekstūra un izskats, kā arī sniegti komentāri un ieteikumi produktu pilnveidošanai un saderībai ar citiem produktiem. Žūrijas sastāvā bija tādi pasaulē zināmi pavāri kā Islandes “Bocuse d’Or” Eiropas un pasaules čempionāta kandidāts 2022–2023 Sīgurjons Bragi Girsons (Sigurjon Bragi Geirsson), Lietuvas Ilgtspējas akadēmijas vēstnesis Justīns Kapkovičs, Rūdolfs Visnapū (Rudolf Visnapuu) (Igaunija), Tomass Rimīds (Tomas Rimydis) (Lietuva), viena no Zviedrijas labākajām konditorēm Fransiāne Tartari (Franciane Tartari), Igaunijas prezidenta šefpavārs Taigo Lepiks, “Bocuse d’Or” Igaunijas prezidents Dmitrijs Demjanovs, “Bocuse d’Or” Lietuvas prezidents Darjus Katins (Darius Katinas), šefpavārs Tarvo Stints (Tarvo Stint), restorāna “Dia 36.line” šefpavārs, Latvijas garšu pazinējs Lauris Aleksejevs (Latvija), restorāna “Ferma” šefpavārs, Latvijas Gada pavārs 2022, “Bocuse d’Or” Latvijas atlases uzvarētājs un “Michelin” ceļveža “Jaunā šefpavāra” izcilības apbalvojuma ieguvējs Nils Ģēvele, pārtikas tehnoloģe, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte profesore Inga Ciprovica, viens no Latvijas pazīstamākajiem vīnziņiem Jānis Kaļķis, “Max Cekot Kitchen” vīnzinis Dmitrijs Sinkevičs, restorāna “Whitehouse” vadītāja Inese Vīcupa u. c.
“Riga Food 2024” apmeklētājiem bija unikāla iespēja ielūkoties konkursa norisē un profesionālās žūrijas darbā. Visi konkursam iesniegtie produkti bija apskatāmi Izstāžu centra Ķīpsalā vestibilā.
Konkursu organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 un “Pavāru klubs”.