Septembrī Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā noslēdzās Baltijas nozīmīgākā pārtikas industrijas izstāde “Riga Food 2024”, kurā aktuālo nozarē prezentēja 425 uzņēmumi no 32 valstīm. Trīs dienas Ķīpsalā pulcējās gardēži, speciālisti, valsts un nevalstisko organizāciju pārstāvji, nozares eksperti un uzņēmēji no visas pasaules!
“Plašā izstāde “Riga Food” jau daudzus gadus sniedz iespēju izzināt jaunākās tendences nozarē un atrast jaunus veidus biznesa veicināšanai. Pārtikas rūpniecība pašlaik ir daudzveidīga piedāvājuma un kvalitātes ziņā. Vienlaikus to ietekmē gan ražošanas resursu cenu pieaugums un klimata iniciatīvas, gan svārstības preču tirgū pasaulē. Pārtikas uzņēmējiem jāspēj rast sabalansētus risinājumus, lai saglabātu konkurētspēju. Aicinu visus izmantot “Riga Food” sniegtās iespējas,” – tā Zemkopības ministrs Armands Krauze.
Arī “Riga Food” vadītājs Rolands Nežborts izstādes atklāšanā aicināja izmantot izstādi biznesa mērķu realizēšanai: “Lepojos, ka “Riga Food” pulcē arvien vairāk arī ārvalstu pārtikas nozares profesionāļus, kas vēlas veidot jaunas sadarbības. Lai savā sortimentā iekļautu pašu aktuālāko piedāvājumu, šogad ar ražotāju piedāvājumu izstādē iepazinās gan veikalu un degvielas uzpildes staciju tīklu, gan vairumtirgotāju pārstāvji. Pateicoties mūsu sadarbības partneriem, izstādē varēja izbaudīt daudzveidīgu pasākumu programmu – vērtīgi bija gan eksportējošajiem uzņēmējiem, gan nozarē strādājošajiem, gan ikvienam gardēdim!”
Savukārt Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pēc vizītes izstādē savos sociālajos tīklos pauda: “Mums ir izcili pārtikas ražotāji: gan lieli, gan mazi. Bija prieks viesoties 29. pārtikas izstādē “Riga Food”. Liels prieks arī par plašo ukraiņu uzņēmumu klāstu!”
“Riga Food 2024” savas preces un pakalpojumus prezentēja 425 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Armēnijas, Beļģijas, Ķīnas, Vācijas, Spānijas, Lielbritānijas, Gruzijas, Itālijas, Moldovas, Polijas, Portugāles, ASV, Somijas, Turcijas, Zviedrijas, Ukrainas, Uzbekistānas, Meksikas, Francijas, Indijas, Šveices, Bulgārijas, Azerbaidžānas, Kanādas, Slovēnijas, Dānijas, Čehijas, Rumānijas, Šrilankas – kopumā no 32 valstīm. 70 % no dalībniekiem bija ražotāji, 25 % – tirgotāji un vairumtirgotāji, 3 % – pakalpojumu sniedzēji, savukārt 2 % – citi.
“Riga Food 2024” bija apskatāmi 12 valstu – Latvijas, Lietuvas, Armēnijas, Ukrainas, Itālijas, Spānijas, Gruzijas, Kanādas, Moldovas, Bulgārijas, Slovākijas, Meksikas – nacionālie kopstendi.
Trīs dienu laikā izstādi apmeklēja 21 806 interesenti, no kuriem 33 % bija ārvalstu apmeklētāji. Profesionālie apmeklētāji bija ieradušies no 43 valstīm. Profesionāļi kā izstādes apmeklējuma mērķus galvenokārt norāda informācijas iegūšanu, jaunu kontaktu veidošanu un iepirkumu pasūtījumu veikšanu. Plaši tika pārstāvēti veikalu tīkli no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Lielbritānijas un Ukrainas, tostarp “Stockmann”, “Rimi”, “Elvi”, “TOP”, “Depo”, “Narvesen”, “Lidl”, “Maxima”, “Citro”, “Sky”, ”Varus”, kā arī daudzu valstu vairumtirgotāji, piemēram, “Monolith”, “Wholesalehub” u. c.
Latviskās garšas
Latvijas nacionālajā kopstendā vienkopus bija baudāma un nopērkama 15 pašmāju uzņēmumu produkcija. Trīs dienu garumā Latvijas nacionālajā stendā produkciju prezentēja popkornu ražotājs “Snack and More” (“Pophouse”), garšvielu uzņēmums “RKF Valežs”, šokolādes ražotājs “Premium Chocolate” (“Nelleulla”), augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmumi “Rāmkalni Nordeco” un “Very Berry”, piena produktu ražotājs “Jaunpils pienotava”, olu un olu produktu ražošanas uzņēmums “Balticovo”, veselīgo gardumu ražotājs “Perfecto” un konservu ražotājs “Kronis”. Tāpat stendā darbojās seši Latvijas Maiznieku biedrības biedri: “Puratos Latvia”, “Liepkalni”, “Lāči”, “Dona”, “Lanordija” un “Lielezers”.
Eiropas aizsargātie unikālie Latvijas produkti
“Novada garšas” ekspozīcijā varēja iepazīties ar Latvijas pārtikas produktu kvalitātes konkursa laureātiem, aprunāties ar ražotājiem, izzināt ražošanas smalkumus un kvalitāti ietekmējošās nianses. Līdztekus ekspozīcijā bija apskatāmi un nobaudāmi neiztrūkstošie Latvijas dārgumi – Eiropas aizsargātie unikālie Latvijas produkti. “Riga Food 2024” apmeklētāji varēja iepazīt Latvijas lielos pelēkos zirņus (ražotāji: Agroresursu un ekonomikas institūts, z/s “Adzelvieši”), sklandraušus (Dženeta Marinska), Jāņu sieru (mājražotājs “Lapsu mājas siers”), salināto rudzu rupjmaizi (“Latvijas Maiznieku biedrība”, maiznīca “Lielezers”). Interesenti steidza arī aplūkot Jāņa Deinata fotoizstādi, kurā atspoguļoti cilvēki, kuri rūpējas par Latvijas kulinārā mantojuma un ES aizsargāto produktu ražošanu, saglabāšanu un godināšanu.
Baltijas pārtikas nozares inovācijas vienuviet
Veselīgs, inovatīvs un bez glutēna – šie vārdi precīzi raksturo pēdējos gados radīto pārtikas nozarē. Inovatīvi ir ne tikai produkti, bet arī to radīšanas process! Par to varēja pārliecināties ikviens “Riga Food 2024” apmeklētājs, jo Ķīpsalā jaunākās inovācijas, tehnoloģijas un aktualitātes pārtikas produktu un dzērienu ražošanā un pārstrādē prezentēja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmumi. Apmeklējot Latvijas Tehnoloģiskā centra organizētos inovāciju stendus, interesenti varēja atklāt un nobaudīt virkni jaunu produktu – griķu krekerus, ēdamus kliju traukus, skābētu kāpostu čipsus, Latvijā audzētas austersēnes dažādās krāsās, bezglutēna cīsiņus, vegāniskos pelmeņus, lakšu pesto, ledāju dzeramo ūdeni u. c.
Daudzpusīga programma
Visās trīs dienās “Riga Food 2024” piedāvāja vēl nebijuši plašu pasākumu programmu gan pārtikas nozares profesionāļiem, gan gardēžiem. Teju 60 aizraujoši un vērtīgi pasākumi norisinājās uz “Riga Food” Galvenās skatuves, uz “GEMOSS” skatuves, konkursu laukumā hallē Nr. 1, “Riga Food” viesistabā un izstāžu dalībnieku stendos.
Baltijas valstu labākie pārtikas produkti
Jau otro reizi Baltijā pārtikas industrijas izstādē “Riga Food” Ķīpsalā notika pārtikas kvalitātes konkurss “The Baltic Taste Award 2024”, kurā par medaļām sacentās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas ražotāju izcilākie produkti. Starptautiska žūrija vērtēja 90 produktus 11 kategorijās. Visaugstāko novērtējumu – platīna medaļas – saņēma pieci produkti, zelta medaļas – 10 produkti, ar sudraba medaļām var lepoties 12 konkursam iesniegtie produkti, bet bronzas medaļas ieguva 14 produkti. Par Baltijas 2025. gada produktiem tika atzīta maizes ceptuves “Lāči” “Bagatīgā sēklu maize” (Latvija), z/s “Līdumi” (Gunta Some) medus “Latgolys zīdu mads” (Latvija), “KRANŽI” kraukšķīgais zemesriekstu sviests ar jūras sāli (Igaunija), “Bruk energy” melnais ķiploks (Latvija) un “Vapista” dzirkstošs sausais rabarberu vīns “Nudist Rabarbra Jubilee Dry” (Igaunija). Konkursa laureātproduktus un žūrijas sastāvu skati šeit.
Vērtīgas diskusijas
Īpaši vērtīgu programmu par pārtikas nozarē aktuālām tēmām bija sarūpējis Latvijas Tehnoloģiskais centrs un Eiropas Biznesa atbalsta tīkls Latvijā (EEN). Uz “Riga Food” Galvenās skatuves visās trīs dienās norisinājās diskusiju cikls “Inovāciju sviests”. Pasākumos piedalījās pārtikas nozares eksperti, kuri diskutēja par bezglutēna pārtiku, vides un sociālajiem izaicinājumiem ēdināšanas nozarē, iepakojuma dizainu un ilgtspēju, alternatīviem olbaltumvielu avotiem, pārtikas izšķērdēšanu un aizmirstajiem ēdieniem un citām aktuālām tēmām.
Ilgtspējīgākais iepakojums
Lai veicinātu ilgtspējīga iepakojuma attīstību, Latvijas Iepakojuma asociācija sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 izstādē “Riga Food 2024” aizsāka jaunu tradīciju – konkursu ““Riga Food 2024” ilgtspējīgs iepakojums”. Profesionāļi rūpīgi izvērtēja izstādē prezentētos uzņēmumu iepakojumus un trīs izstādes dalībniekus pārsteidza, suminot kā ilgtspējīgākā iepakojuma pārstāvjus. Šogad apbalvojumu saņēma “AUGU” no Latvijas par dāvanu iepakojumu mājražojumiem, “EVADAY” no Lietuvas par iepakojumu galda tekstilizstrādājumiem un “Lviv Handmade Chocolate” no Ukrainas par iepakojumu šokolādes konfektēm.
Pavāru sacensības
Jau tradicionāli talantīgākie un drosmīgākie pavāri no visas Latvijas pulcējās izstādē “Riga Food”, lai mērotos spēkiem pavārmākslā. Šogad uzvaras laurus plūca – titulu “Latvijas gada pavārs 2024” un ceļojošo ““Reaton” Zelta pavārnīcu” saņēma – konkursa jaunākā dalībniece Agate Batraga no restorāna “Ferma”. 2. vietu sīvā cīņā ieņēma Dinārs Zvidriņš, atpaliekot no uzvarētājas tikai par dažiem punktiem. Savukārt 3. vietu izcīnīja Renārs Purmalis, kuru parasti var satikt dažādos austeru pasākumos. Titulu “Latvijas pavārzellis 2024” izcīnīja Dāvids Ivanovs, kurš konkursā startēja komandā ar Dināru Zvidriņu un šobrīd strādā restorānā “Entresol”. Pavāru konkursus organizē biedrība “Pavāru klubs”, kas šogad izstādē svinēja 20 gadu jubileju, un kopš biedrības izveides organizācijas fokuss ir bijis un ir pavārmākslas attīstīšana Latvijā.
Konditoru cīņa
Pirmo reizi izstādē notika konkurss “Latvijas gada restorāna konditors”, kurā sacentās trīs drosmīgas konditores: Anastasija Kazuļa (maiznīca “Mīkla”), Jeļizaveta Kuzmina (restorāns “Whitehouse”) un Valērija Čudova (restorāns “Ferma”). Uzvaras laurus konkursā plūca Jeļizaveta Kuzmina, līdz ar to viņas vārds ir pirmais, kas ir iegravēts uz ceļojošās “Lavazza” zelta tasītes. Uzvarētāja balvā saņēma arī iespēju doties “Valrhona” mācību ceļojumā.
Viesmīlības zvaigzne
Šogad viesmīļu konkurss “Latvijas viesmīlības zvaigzne” norisinājās izstādē uz “Gemoss” skatuves – konkursanti vairākās disciplīnās demonstrēja savas zināšanas un prasmes viesmīlībā, savukārt žūrijas locekļi izbaudīja augstākā līmeņa apkalpošanu. Uzvaras laurus konkursā plūca Artis Melbārdis no restorāna “WHITEHOUSE”. 1. vietas ieguvējs saņēma unikālu iespēju stažēties “Michelin” zvaigznes restorānā un celt savas prasmes vēl augstākā līmenī. 2. vietā ierindojās Lauris Rauza no “Fabrikas restorāna”, bet 3. vietā – Ilze Bindere no restorāna “John”. Konkursantu apkalpošanu Ķīpsalā vērtēja “Gemoss” īpašniece un vadītāja Ieva Treija, Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis, restorāna “Ferma” vadītājs Jānis Viļumovs, restorāna “Whitehouse” direktore Inese Vīcupa, Latvijas Restorānu biedrības valdes locekle, pasniedzēja Agita Kausa, “Martandi” īpašnieks Mārtiņš Rozenvalds u. c.
Kūku un kokteiļu konkursi
Šogad uz “Gemoss” skatuves norisinājās kokteiļu konkurss “Monin Cup Latvia 2024”, kura šī gada tēma bija “LOW is MORE”. Par galveno balvu – apmaksātu braucienu uz prestižo “Monin Cup” finālu Francijā – sacentās bārmeņi no visas Latvijas, bet uzvaras laurus, tāpat kā pagājušajā gadā, plūca Emīls Lemkens.
Savukārt apmeklētāju iemīļotajā kūku konkursā “Paaudžu mantojums” sacentās 28 kūku meistari no visas Latvijas, piedāvājot citu par citu gardākas, skaistākas un neparastākas tortes. Uzvaras laurus konkursā plūca un “Paaudžu mantojums” trofeju – putotāju – saņēma skrīveriete Agnese Rūtiņa ar kūku “Riekstiņš karamelē”. Otro vietu konkursā ieguva zīmola “Mūsdienu virtulis” radītāja Santa Āre no Valmieras novada ar torti “Pārsteigums”. Savukārt 3. vietā ierindojās Ievas Fišeres šokolādes kūka.
Nākamgad “Riga Food” svinēs 30 gadu jubileju!
Nākamā starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food 2024” notiks trīs dienas – 2025. gadā no 4. līdz 6. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgā.
“Riga Food” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1.
Sekojiet līdzi izstādes jaunumiem mājaslapā: www.rigafood.lv
Sociālajos tīklos: www.facebook.com/rigafood
www.instagram.com/fair_riga_food/